Porttakal Anasayfa
Þifremi Unuttum
Haberler Anasayfa » Gündem Haberleri » Åživan Perver'den Tatlıses'e ağır sözler
Gündem Haberleri

Şivan Perver'den Tatlıses'e ağır sözler

Eklenme tarihi: 08.02.2010 15:39:05 | Kaynak: Haber 3
Şivan Perver'den Tatlıses'e ağır sözler

Türkiye’ye giriÅŸ yasağı çoktan kalktı ama provakasyonlardan çekindiÄŸi için BaÅŸbakan’ın davetine raÄŸmen henüz doÄŸduÄŸu topraklara dönme zamanının gelmediÄŸini belirtiyor. Avusturya’da CumhurbaÅŸkanı Fischer, KDP lideri Mesut Barzani, AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, BDP Milletvekili Aysel TuÄŸluk gibi isimlerin katıldığı Viyana konseriyle demokratik açılıma destek veren ünlü Kürt sanatçı, Habur’da PKK’dan ayrılanlara yapılan karşılama için ÅŸunları söylüyor:

“Bu karşılama kamuoyunun güvenini sarsmayacak ÅŸekilde olabilirdi. İnsanların silahlarını bırakıp Türkiye halkı ile kucaklaÅŸması saÄŸlanabilirdi. Bu konuda sadece hükümet deÄŸil, DTP dahil birçok kesim büyük bir fırsatın önünü tıkadı.”

Türkiye’ye gelip gelmeyeceÄŸiniz uzun süredir tartışılıyor. BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın da davetine raÄŸmen sizi hâlâ Türkiye’ye dönmekten alıkoyan sebep ne?

Bütün baskılara raÄŸmen beni dinleyen halkımla buluÅŸmak yıllardır en büyük özlemim... Sayın BaÅŸbakan’ın iyi niyetinden ÅŸüphem yok ama Türkiye’deki statükocu elit kesimin provokasyonlarına alet olmak istemeyiÅŸim, ÅŸu anda vatanıma geri dönmem için büyük bir engel...

Avusturya konserinizde, “Allah’ım bizi baskılardan kurtar” diye dua okudunuz. Kürtler üzerinde hâlâ nasıl baskılar var?

Sadece Kürtler deÄŸil, azınlıklar üstünde de bir baskı var. Türkiye’de halen sarı, kırmızı, yeÅŸil renkleri sallayanlar hapis cezasına çarptırılıyor. Ahmet Türk, siyasi yasak alıyor ve çobanından milletvekiline kadar yüzlerce DTP’li hapis ve ceza alıyor. Hrant Dink, sokak ortasında öldürülüyor ve sanıklar mahkemeyi ÅŸova çeviriyor. Avrupa’da ÅŸarkılarda “Alleluya”yı söyleyene kimse ÅŸaşırmaz. Benim bu sözleri söylemem aynı içeriktedir, daha doÄŸrusu bir sitemdir. EÄŸer yaratanımız bizi Kürt olarak yaratmışsa, böyle yaÅŸamamız kadar doÄŸal bir ÅŸey olamaz. Kürt halkı büyük baskılarla karşı karşıya... Yaratılmasının varlık nedenleri zorbalıkla elinden alınmak isteniyor. İnsani ve doÄŸal hakları inkâr ediliyor. Bu ÅŸarkımda Allah’ın adaletini dile getirdim. İnançlı insanların bunu anlaması gerekir.

Kürtçe eÄŸitim ve TV (TRT ÅžeÅŸ) konularında atılan adımlar sizce Kürt sorunu için büyük ilerleme mi, TRT ÅžeÅŸ’i izliyor musunuz?

Belki Türkiye ÅŸartlarına göre büyük ilerleme olarak görülebilir. Ancak bunlar henüz Kürt kültürünün tanınmasında daha ilk adımlar ve anayasal güvenceye de kavuÅŸturulmalı. TRT ÅžeÅŸ’i zaman zaman fırsat bulduÄŸumda seyrediyorum. Kürt dili ve kültürü açısından bir kazanım ancak TRT 6 halen sansürsüz bir yayın yapabilecek durumda deÄŸil. Mesela, halen benim birçok ÅŸarkım da bu kanalda yayınlanamayacak durumda...

Niçin “Åžu anki Türkiye beni kaldıramaz” dediniz?

Egemen Bağış geçenlerde “Askeri bir anayasayla sadece asgari bir demokrasi olur” dedi. Bu lafa tamamen katılıyorum. Türkiye’de istikrarlı ve normal bir demokrasi eksikliÄŸini hükümet dahil, kamuoyunun büyük çoÄŸunluÄŸu kabul ediyor. Türkiye’deki sorunların demokratik çerçevede çözülmesini engelleyen 1982 Anayasası halen yürürlükte... Bu anlayışın ürünü olarak statükocu güçler, Türkiye’de halen birçok kurumun içinde mevcut. Ve çok da güçlüler. Türkiye’de gerçek bir demokrasinin geliÅŸmesini engelleyen bu güçlerin bana olumsuz yaklaÅŸabilecekleri ile ilgili kaygılarımın olmasından daha normal bir ÅŸey olamaz. Yoksa, Türkiye’deki halk ile aramızda sevgiye dayanan, güzel bir iliÅŸkinin saÄŸlanabileceÄŸine inanıyorum. Zaten ben de evrensel bir dil olan müziÄŸi kullanıyorum.

Diyarbakır’da 1 milyon kiÅŸilik bir konser planınız olduÄŸu söyleniyor, bu konser ne zaman olacak?

Öyle bir projemiz var. Ancak, tam bunu kamuoyuna açıklamayı düÅŸünürken bir bakıyorsun, Kürt halkının seçilmiÅŸ temsilcileri meclis dışına itiliyor, belediye baÅŸkanları kelepçelenip cezaevine atılıyor. Bu tür baskılar hükümetin demokratik açılım siyasetine gölge düÅŸürüyor. Böyle bir durumda, on yıllardır sürgünde yaÅŸayan bir sanatçı olarak gelmem doÄŸru olmaz. Amacım sorunun çözümüne katkı sunmak... Kürt halkına artık baskıların sona ereceÄŸini ve barış-kardeÅŸlik ortamında yaÅŸayabileceÄŸimizi aktarmak isterim. Ama bunun için Kürtler’e baskıların kalkması ve devletin atacağı somut adımlarla güven vermesi gerekiyor. Viyana’da verdiÄŸim konser aslında Kürt açılımının devam etmesi yönünde bir çaÄŸrı ve destekti. Sorunu çözebilecek güçleri yan yana getirip diyalog yolunu göstermek istedim. Umarım durumlar düzelir ve bu yıl Diyarbakır, İstanbul ve baÅŸka yerlerde sevenlerimle buluÅŸurum..

AK Parti’nin “demokratik açılımını” nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

AK Parti soruna mevcut statükonun dışında gerçekçi bir ÅŸekilde yaklaÅŸmasına raÄŸmen, varolan realiteyi aÅŸabilecek bir reform sunamıyor. Halbuki, bu aÅŸamadan sonra sorunu çözmekten baÅŸka çaresi yok. Bunun aksi, mevcut statükoya teslim olmaktır ki, hem Türkiye’ye, hem de AK Parti’ye kaybettirir.

Demokratik açılımda hükümetin hatası var mı?

Demokratik açılım sürecinde sorunun çözümüne karşı olan ‘ÅŸovenist’ kesimlerin hassasiyeti çok fazla göz önüne alındı. Ve açılım baÅŸka yönlere kaydı. Halbuki, yıllardır zulme maruz kalan 20 milyon Kürt’ün hassasiyeti göz önüne alınmalıydı.

PKK’dan ayrılanlar Habur’da binlerce kiÅŸiyle karşılanınca sokaklarda çatışmalar çıktı. Bu karşılama töreni doÄŸru oldu mu?

Bu karşılama daha iyi hazırlanabilir ve kamuoyunun güvenini sarsmayacak bir ÅŸekilde yansıtılabilirdi. Maalesef, bu geliÅŸme birçok kesim tarafından yanlış algılandı. İnsanların silahlarını bırakıp Türkiye halkı ile kucaklaÅŸması saÄŸlanabilirdi. Bu konuda sadece DTP deÄŸil, hükümet dahil birçok kesim büyük bir fırsatın önünü tıkadı. Bu çatışmalardan “zafer” elde edecek bir taraf yok... Savaşın kaybedenleri ve barışın kazananları vardır. Ama silahların susması ve annelerin gözyaşı dökmemesi hepimizin ortak kazancıdır. Hep beraber kazanmak icin barıştan korkmamamız gerekir.

Türkiye’de halen “yasaklı” ÅŸarkılarınız var mı?

Halen sorunlu ÅŸarkılarım var. “Kürdistan” kelimesi hâlâ sansürlü... Halbuki, bu bir coÄŸrafyanın adı. Bu konuda gerek İran, gerekse de Irak hiçbir zaman kısıtlamaya gitmedi. Bu kelime Osmanlı’da da kabul görüyordu. Ama nedense, TC.’nin bu konuda hâlâ yersiz bir korkusu var. Ancak bu korkular Türkiye’yi kesinlikle bölmez.

Müzik kariyeriniz boyunca Sting, Paul Simon, Tom Jones gibi ünlü isimlerle düet yaptınız. Türkiye’de kimle düet yapmak istersiniz?

Türkiye’deki sanatçılar benimle yan yana gelmemeye ve resmi ideoloji ile barışık yaÅŸamaya çalıştılar. Yanı baÅŸlarında yaÅŸayan Kürt kardeÅŸlerini görmezlikten gelerek baÅŸka yabancı sanatçılarla bir araya geldiler. Son dönemlerde bu konuda bir deÄŸiÅŸimi gözlemlemek mümkün... Mesela, Tarkan’ın Hasankeyf konusundaki tavrı çok insani ve demokratik... Onunla belki ileride bir araya gelir ve ortak bir konser de verebiliriz. Ayrıca, Sezen’in duruÅŸunda da bir deÄŸiÅŸiklik görüyorum. Daha evvel bizimle ortak platformda konser vermeye yanaÅŸmamıştı.

Hangi ÅŸarkınızın sözlerinde PKK propagandası yaptığınız için 34 yıldır Türkiye’ye giriÅŸiniz yasaklandı?

Åžarkılarımda hiçbir zaman PKK dahil, hiçbir parti ve siyasi hareketin propagandasını yapmadım. Sadece Kürt toplumsal gerçekliÄŸini ve Kürtlere yapılan baskıyı aktarmaya çalıştım. Maalesef statükocu devlet, KürtlüÄŸünden bahseden herkesi kamuoyunda terör, bölücülük ve PKK propagandasından yargılamaya ve cezaevlerine tıkmaya çalıştı. Åžarkılarımı özgürce seslendirebilecek bir ortamın Türkiye’de halen mevcut olmadığı noktasında kaygılarım devam ediyor.

Bir sanatçı için “yasaklı” olarak anılmak nasıl bir duygu?

Sanatçı olarak baskıları esas alan bir sistemde “yasaklı olmak” hiç de o kadar önemli deÄŸil... Yasaklara karşı mücadele etmek ve halkımı aydınlatmak benim hem sanatçılık, hem de insani görevim. EÄŸer maddiyatı esas alsaydım, yasaklardan bir ÅŸekilde zarar görürdüm. Ama peynir ekmek ile karnımı doyuracak bir sanatçıyım. Dolayısıyla, yasaklı olmam bana bunları yaÅŸatanların ayıbı... EÄŸer bu kesimlerde belli bir insani yaklaşım ve onur varsa, ben ve benim gibi insanlardan özür dilerler. Sadece yasağın kaldırılması yeterli deÄŸil. GeçmiÅŸ ile hesaplaşırken aynı zamanda geçmiÅŸte yaratılan tahribatların giderilmesi için de önlem alınmalı. Ancak o zaman samimiyeti görebiliriz.

Bir röportajınızda İbrahim Tatlıses"in Kürt düÅŸmalığı yaptığını söylemiÅŸtiniz. Sizi bu düÅŸünceye iten nedir?

İbrahim Tatlıses, Türk halkı için güzel sanat icra etti ama zaman zaman da Kürt sanatçılarına ve kültürüne ait ÅŸarkıları sanki daha önce baÅŸkaları yapmamış gibi Türkçe olarak kullandı. Bu etik deÄŸildir. Bu konuda İbo'yu eleÅŸtirmekte hakkım. Umarım, bundan sonra bu tür hatalara düÅŸmez.

Vatan

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorum yazabilmek için Porttakal üyesi olmanýz gerekmektedir. Hemen üye olmak için týklayýnýz.

Benzer Haberler

 Þivan Perver'den 'Türkçe açIlIm'

Perver, yeni albümünde ilk kez iki Türkçe türkü seslendirecek.

Þivan Perver'den "açýlým" mesajý  

Kürt müziðinin önde gelen ses sanatçýsý Þivan Perver, demokratik açýlýma karþý kapýlarýný kapatanlarýn karanlýkta kalacaklarýný söyledi. Irak'ýn kuzeyindeki Erbil kentinde konser veren Þivan Perver, Kürtçe, Türkçe ve Ýngilizce olarak okuduðu birbirinden güzel parçalarla hayranlarýný büyüledi

Þivan Perver'den Erdoðan'a konser daveti

Tanju Özkaya'nýn haberi Kürt müziðinin tanýnmýþ isimlerinden Þivan Perver, hükümetin baþlattýðý demokratik açýlýmlarýn siyasî zemine çekilerek heba edilmemesini istedi. Perver, açýlým sürecinin olgun bir þekilde ilerlemesi için sabýrlý olunmasý gerektiðinin altýný çizdi

Þivan Perver'den ezanlý birlik mesajý

Sanat yaþamýný yurtdýþýnda sürdüren türkücü ve halk ozaný Þivan Perver, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'taki konserinde ezan okuyarak, birlik ve beraberlik mesajý verdi. Kürtçe türkülerini Ensemble Wien Klang orkestrasýnýn eþliðinde okuyan Perver, türkülerin hikâyelerini zaman zaman kýsaca Ýngilizce, Almanca ve Türkçe anlattý

Þivan Perver'den açýlým mesajý

Paris’teki Kürt Enstitüsü’nün düzenlediði, "Türkiye’de demokratik açýlým ve Türkiye’nin AB üyeliði hedefi" konulu konferansta konuþan Kürt þarkýcý Þivan Perver, Türkiye’nin deðiþmesi gerektiðini, sanatçýlar olarak demokratik açýlýmda yer almaya hazýr olduklarýný söyledi. Fransa meclisine ait bir binada devam eden konferansta, "Ýnsan haklarýnýn durumu", "Demokratik açýlým nedir?", "Demokratik açýlým ve yeni Türk diplomasisi", "Demokratik açýlým ve hedefler" baþlýðý altýnda dört ayrý oturum yapýlýyor

CHP'den saðduyulu ses: Sav'ýn hakaretini grupta tartýþalým

Konya Milletvekili Atilla Kart , Sav 'ýn sözlerinin parti grubu tarafýndan yapýlacak bir kapalý görüþmede ele alýnmasý talebinde bulundu. Grup yönetimi, baþvurunun deðerlendirileceðini belirtirken Manisa Milletvekili Þahin Mengü , Kart'ý kiþisel rant peþinde koþmak- la suçladý