Porttakal Anasayfa
Şifremi Unuttum
Haberler Anasayfa » Dünya Haberleri » Abhazya, Gürcistan ile ilişkilerini kesiyor
Dünya Haberleri

Abhazya, Gürcistan ile ilişkilerini kesiyor

Eklenme tarihi: 13.07.2008 13:32:20 | Kaynak: Samanyolu Haber

Abhazya lideri Sergey Bağapş , güvenlik konseyi toplantısından sonra yaptığı açıklamada, bölgede meydana gelen patlamaların birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, ''Tiflis 'in hayata geçirdiği devlet terörü yüzünden, bu ülkeyle tüm ilişkilerin kesilmesine karar verdiklerini'' kaydetti.

Bağapş , Abhazya 'nın Gagra, Sohumi ve son olarak Gali kentinde meydana gelen patlamalarda Gürcistan 'ın eli olduğunu öne sürdü ve tüm bu olaylar karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade etti.

Abhaz yönetimi, daha önce de patlamalar nedeniyle Gürcistan ile sınır kenti Zugdidi ile Gali bölgesi arasındaki Enguri köprüsünü sivil geçişlere kapattığını duyurmuştu.

Gali kentindeki bir kafede meydana gelen patlamada 4 kişi ölmüş, 6 kişi yaralanmıştı.

Abhazya 'nın ''Dışişleri Bakanlığı ''ndan yapılan açıklamada da uluslararası kuruluşların Gürcistan 'ın bölgedeki ''terörist hareketlerine'' karşı duyarsız kaldığı ve sorunların çözümünde yanlı tutum sergilediği iddia edildi.

Açıklamada, G-8 ülkeleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT ), BM himayesindeki Gürcistan 'ın Dostları Grubu ve BM Güvenlik Konseyinden bölgede yaşanan olayları dikkatle incelemeleri istendi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Şota Utiaşvili ise bölgedeki patlamalarla ilgili araştırma başlattıklarını belirterek, Abhaz yönetiminin iddialarının ''uydurma ve saçmalık '' olduğunu söyledi.

Gürcistan Parlamentosunun, toprak bütünlüğünün sağlanmasına yönelik faaliyet gösteren komisyon başkanı Şota Malahiya da yaptığı açıklamada, Abhazya 'da yaşananların ''etnik temizlik'' olduğunu iddia etti.

''Rusya 'nın bölgedeki olayların tetikleyicisi olduğunu ve kışkırtıcı hareketleriyle gerginliği tırmandırdığını'' öne süren Malahiya, komisyon olarak uluslararası kuruluşlara Rusya 'nın bölgedeki faaliyetlerine ilişkin mektup göndereceklerini kaydetti.

ABHAZYA 'YA ZİYARETLER

Bu arada, Gürcistan 'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya 'da yaşanan olaylar yüzünden gerilim giderek tırmanırken, AGİT ve BM gibi kuruluşlarda bölgede yükselen tansiyonu azaltmak için harekete geçti.

AGİT üyesi 27 ülkeden büyükelçinin yer aldığı, Terry Hakala başkanlığındaki heyet, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ile görüştü.

Tkeşelaşvili'nin büyükelçilere, ayrılıkçı bölgelerde son dönemde yaşanan olaylarla ilgili ayrıntılı bilgi verdiği ve soruları yanıtladığı kaydedildi.

AGİT heyetinin, başkent Tiflis 'teki temaslarının ardından Güney Osetya ve Abhazya 'ya giderek ayrılıkçı yönetim liderleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve diğer yetkililerle görüşmeler yapması bekleniyor.

BM 'den bir heyet de bölgede çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tiflis 'e geldi.

Gürcistan hükümeti üyeleriyle görüşecek heyetin daha sonra Güney Osetya ve Abhazya 'da temaslarda bulunacağı bildirildi.

Güney Osetya ve Abhazya 'daki sorunlu bölgelerde, güvenlik ve istikrarın korunması amacıyla faaliyet gösteren Rus barış güçlerinin yanı sıra BM ve AGİT görevlileri bulunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorum yazabilmek için Porttakal üyesi olmanız gerekmektedir. Hemen üye olmak için tıklayınız.

Benzer Haberler

Abhazya: Rusya ile birleşmeyeceğiz

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden ve Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, Rusya ile birleşme 'niyetlerinin olmadığını' söyledi. Bağapş, Fransa'nın France 24 televizyonuna verdiği demeçte, 'Rusya ile birleşmenin söz konusu olmadığını ve böyle bir niyetlerinin bulunmadığını' kaydetti

Abhazya, Türkiye ile diplomatik ilişki peşinde

Gürcistan'a bağlı ayrılıkçı Abhazya Cumhuriyeti 2010 yılında Türkiye ile diplomatik alanda ciddi atılımların olacağına inanıyor. Rus siyasi uzmanlar Abhazya'nın Türkiye ile ilişkilerini destekleme olanaklarına sahip olduğunu görüşündeler

Rusya ile Abhazya Gürcistan'ı tuş ediyor

Saakaşvili'nin Osetya macerasının üçüncü gününde Rus güçleri Tshinval'i ele geçirdi. Gürcistan'ı bir süre ablukaya alan Rus donanması Gürcü gemisi batırdı

Rusya NATO ile ilişkilerini tümden kesiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkesinin Kuzey Atlantik Paktı NATO ile ilişkilerini tümden kesmeye hazır olduklarını açıkladı. Ria Novosti haber ajansına göre Medvedev ülkenin güneyindeki Sotchi'de Rusya'nın NATO'daki temsilcisi Dmitri Rogozin ile yaptığı görüşme sırasında, 'Rusya ile bir işbirliği NATO'nun daha fazla çıkarınadır

Rusya, Güney Osetya ve Abhazya ile diplomatik ilişki başlattı

Rusya'nın Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile resmi diplomatik ilişkilerini başlattığı bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, resmi diplomatik ilişkilerin başlatıldığını, söz konusu cumhuriyetlerle dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarının da çok yakında imzalanacağını söyledi